ESF projekts "Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs", 2017./2018. mācību gads
Projekta ietvaros mūsu skolā notika sekojošie pasākumi
- 6. - 12. klasēs - 22 projekta ietvaros apmaksāti karjeras atbalsta pasākumi
- 1. - 5. klasēs - 10 projekta ietvaros apmaksāti karjeras atbalsta pasakumi
- 10.-12. klašu skolēni apmeklēja izstādi «Skola 2018»
- 6. - 12. klasēs notika 7 bezmaksas karjeras atbalsta pasākumi
- 11. klases piedalījās AS «Swedbanka» nodarbībās «Dzīvei gatavs»
- 9. klases piedalījās pasākumā «Iespēju medības»
- Skolēni aktīvi piedalījās «Ēnu dienās»
7.a klase uzņēmumā “SierŠtelle”
Omulīgā, skaistā, bet mazā vietiņā, kāda ir Ogres Policijas akadēmijas ēka, darbojas tik nopietna ražotne kā “SierŠtelle”. Galvenā siera ražošanas meistare Ligita Urbāne ieveda mūs Siera namiņā, kur ir liels darba galds, katli, bļodas un bļodiņas, burciņas ar piedevām, formas, plīts.
Meistare stāstīja, ka „SierŠtelles” sortiments sastāv no 31 dažādas garšas siera – gan sāļajiem, gan saldajiem. Katrai gaumei, garšai un gada laikam. Īpašā siera recepte dzimusi turpat Ogrē, populārajā Peldu kūrortā. Pamatā ir tikai trīs sastāvdaļas – vārīts piens, olas un skābais krējums. Tad nāk klāt tādas piedevas kā sēklas, garšvielas, augļi, rieksti, pat marmelāde – kā kurai šķirnei. Šis siers ir tā saucamais svaigais siers. Nav nekādu konservantu. Iepakojumā neatvērtu to var turēt ledusskapī 30 dienas, bet atvērtu – tikai 4 līdz 5 dienas. Vissaspringtākais darba laiks ir pirms Līgo svētkiem un Jāņiem, kad ražo līdz 1 tonnai siera dienā. Tas nozīmē aptuveni 2800 siera rituļus katru dienu. Kad nav lielā Jāņu laika pieprasījuma, tiek ražots “tikai” apmēram 1000 rituļus dienā. Viss ir roku darbs!
Skolēniem bija iespēja piedalīties siera vārīšanas procesā, pildīt veidnes, nospiest sūkalas un pat fasēt sieru, kā arī uzlikt “SierŠtelles” uzlīmes uz fasētā siera rituļa, nogaršot dažādu garšu sierus. Te gatavo arī sieru, kas tiek apcepts krāsnī. Skaisti brūna garoza un garša bija vienreizēja.
Kur var apgūt siera vārīšanas meistara prasmes? Meistare Ligita pastāstīja, ka pati šo māku apguvusi pašizglītošanās ceļā: lasījusi pavārgrāmatas, mācījusies no saimniecēm, kuras gatavojušas sieru, piedalījusies meistarklasēs, taču uzņēmumā strādā arī profesionāļi pārtikas jomā - pavāri, pārtikas tehnologi.
Amati un amatnieki Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā
ESF karjeras atbalsta projekta ietvaros 2018. gada maijā 3.a klase iepazinās ar tradicionālajiem amatiem, darba telpām un darba instrumentiem Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Spītējot neticami karstajiem laika apstākļiem, skolēni pētīja, kāds varētu būt šo tradicionālo amatu pielietojums mūsdienās un kur rodas amatnieku darinājumu pievienotā vērtība – kāpēc gan tie maksā vairāk, nekā rūpnieciski darināti izstrādājumi?
Ekskursija un radošā darbnīca keramikas darbnīcā “Mersart”
2018. gada maijā ESF karjeras atbalsta projekta ietvaros 4. un 3.b klases atklātā tipa keramikas darbnīcā “Mersart” pētīja, kā strādā keramikas meistari, ka arī paši neilgi iejutās to ādā, gatavodami keramikas suvenīrus. Ekskursijas laikā skolēni meklēja atbildes uz jautājumiem par keramiķa darba vides īpatnībām, labam keramikas meistaram nepieciešamajām īpašībām, kā arī mēģināja noteikt, kādam cilvēkam šis amats būtu vispiemērotākais.
Iepazīšanās ar tradicionālā namdara amatu Garkalnes “Namdaros”
2018. gada maijā 1. un 2. klašu skolēni ESF karjeras atbalsta projekta ietvaros viesojās “Namdara darbnīcā” Garkalnē. Darbojoties vairākās stacijās, katram skolēnam bija iespēja izmēģināt vairākus tradicionālos koka apstrādes instrumentus, ka arī uzzināt daudz interesanta par tradicionālā namdara amata pielietojumu mūsdienās, tā darba apstākļiem un arī pašiem par sevi, savām fiziskajām spējām, apņēmību un iepazīt prieku par pabeigtu, savām rokām radītu koka izstrādājumu.